17 Μαΐου 2009

Sleepingdog - polar life

Άλλο ένα σχήμα που φέρει έντονα τον όμορφο ατμοσφαιρικό ήχο της Gizeh, έχοντας αρκετά κοινά ηχητικά στοιχεία με τους «συγκάτοικους» Glissando, πέρα από τη συνδρομή του frontman τους Richard Knox.

Η Βελγίδα και Ολλανδοτραφής Chantal Acda, μετά το ντεμπούτο της Naked in a Clean Bed ως Sleepingdog στην Zeal το 2006, μετακομίζει στην Gizeh, έχοντας στο πλάι της τον Adam Wilzie των Stars of the Lid και Dead Texan. Η Acda εμπνέεται από την Ισλανδική εξοχή κι αυτό είναι εμφανές τόσο στο εξώφυλλο του δίσκου, όσο και στους στίχους, ή ακόμη και στον νεραϊδένιο τρόπο με τον οποίο τραγουδά.

Η δομή του Polar Life βασίζεται στην αναζήτηση της ομορφιάς μέσα από την αφαιρετικότητα και τις προσεκτικά δομημένες κινήσεις. Ίσως όμως αυτός ο προγραμματισμός μαζί με την έλλειψη εξάρσεων να είναι και το αδύνατό του σημείο. Κινητήριος μοχλός οι λιτές, σχεδόν μετρονομικές συγχορδίες του πιάνου και η αιθέρια και νανουριστική φωνή της Acda, που αρνείται να ξεφύγει από τον ψίθυρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν καταφέρνει να σε παρασύρει στον ονειρικό κόσμο της. Το εναρκτήριο Prophets και το Your Eyes που ακολουθεί, αντικατοπτρίζουν με τον καλύτερο τρόπο τον χαρακτήρα του Polar Life. Πάνω στη βάση αυτή έρχονται να προστεθούν τα μινιμαλιστικά ηλεκτρονικά του Adam, μερικά διάσπαρτα έγχορδα που δεν διαταράσσουν την ηρεμία του συνόλου, οι καμπανιστές νότες του μεταλλόφωνου και του βιμπράφωνου, η συνδρομή μιας ακουστικής κιθάρας στα μοναδικά «ηλιόλουστα» κομμάτια Sunshine Delight και Alleys και το a la Sufjan Stevens μπάντζο του Ardennes (το μοναδικό στο οποίο εμφανίζονται και κάποια υποτυπώδη samples κρουστών).

Όλα χτίζονται με συνεχή κι αθόρυβα βήματα, χωρίς τη διάθεση πειραματισμών ή τη δημιουργία έντονων συναισθημάτων. Έτσι η έννοια των έντονων κορυφώσεων χάνεται και η αρχή και το τέλος φαντάζουν σαν να μην έχουν σαφείς αφετηρίες και καταλήξεις, αφήνοντας τον ήχο να χάνεται κάθε φορά ανεπαίσθητα. Σαν έναν γαλήνιο και παγωμένο περίπατο σε ένα τοπίο του αρκτικού κύκλου...
(Οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να απομακρυνθούν).
Gizeh Records, 2008
 

inside a deer Copyright © 2009 Black Nero is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal