20 Απριλίου 2010

Get Well Soon - Vexations


Get Well Soon - Vexations

2010

City Slang

Είναι αρχές του 1893, όταν ο Γάλλος συνθέτης Eric Satie συναντά σε ένα καμπαρέ της Μονμάρτης τη ζωγράφο Suzanne Valadon. Η γέννηση ενός θυελλώδους έρωτα και η διάλυσή του μετά από έξι μήνες, καταρρακώνουν τον συνθέτη, που αναζητά τρόπους να αδειάσει το μυαλό και την ψυχή του από τα συναισθήματα της εγκατάλειψης και του πόνου. Έτσι συνθέτει ένα έργο ως μέσο αυτοτιμωρίας και αυτοψυχοθεραπείας, με βασικό χαρακτηριστικό την ατέρμονη (840 φορές) επανάληψη ενός μουσικού μοτίβου, απαιτώντας από τον εκτελεστή του ατελείωτες ώρες προετοιμασίας μέσα στη μεγαλύτερη δυνατή σιωπή και ακινησία. Οι μετέπειτα μαρτυρίες εκτελεστών, μιας και ο ίδιος ο Satie δεν εξέδωσε ποτέ το έργο κατά τη διάρκεια της ζωής του, μιλούν για τους σωματικούς και ψυχολογικούς κινδύνους που ενέχει η προετοιμασία και εκτέλεση του έργου, αναγκάζοντάς τους να βιώσουν μια ασυνήθιστη σχέση με τον χρόνο.

Τίτλος του έργου, Vexations, μικρό απόσπασμα του οποίου μπορεί να βρει κανείς κολλημένο στο καλαίσθητο βιβλιαράκι-ημερολόγιο *, που περικλείει τη νέα δουλειά του βερολινέζου Konstantin Gropper και του μουσικού του οχήματος με το όνομα Get Well Soon. Δύο χρόνια μετά το εκρηκτικό ντεμπούτο τους Rest Now, Weary Head! You Will Get Well Soon, το Vexations έρχεται να εδραιώσει τη μοναδικότητα του δημιουργού του. ΄Άλμπουμ έντονα προγραμματικό, αποτελεί ένα καλειδοσκόπιο ηχητικών συναισθημάτων, φιλτραρισμένων μέσα από τους σωλήνες της φιλοσοφίας. Διασχίζει θεματικά τον θάνατο, το πένθος και τα πέντε στάδια της θλίψης : άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, συμφιλίωση (5 Steps / 7 Swords), τους φόβους και τις παραισθήσεις του Satie, τις ουμανιστικές αντιλήψεις του Ρωμαίου στωικού φιλοσόφου Σενέκα του Νεότερου περί γαλήνιου βίου (nothing is serious, nothing is big) ακόμη και την υποταγή της ανθρώπινης ζωής στο καλλιτεχνικό έργο, μέσα από τη ματιά του σκηνοθέτη Werner Herzog και τη συνήθειά του να ρισκάρει τη ζωή του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων (Werner Herzog Gets Shot). Οι ιδέες της ελευθερίας (We Are Free), της αρμονίας, της αγάπης (That Love), της απώλειας και των συμπλεγμάτων που δημιουργούν μεταξύ τους, της πάλης της επιθυμίας κόντρα στην ανάγκη συμβιβασμού (Red Nose Day), είναι προφανές πως προβλημάτισαν τον Gropper. Όπως παραδέχεται και ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, από νεαρή ηλικία συνήθιζε να μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στη μουσική, τη λογοτεχνία και τη μελέτη της φιλοσοφίας, το απόσταγμα της οποίας αποτελεί τελικά τη ραχοκοκαλιά του Vexations, με τη μορφή συρραφής ιδεών και θεωριών από τον δημιουργό του.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο πατά το μουσικό ταλέντο των Get Well Soon – και κυρίως του Gropper - και αναπτύσσονται με τον ιδανικότερο τρόπο, οδηγώντας το Vexations μερικά σκαλοπάτια ψηλότερα από το ντεμπούτο τους. Μιας και είναι προφανές πως σκοπός του είναι να μας παρασύρει σε ένα ταξίδι στα βάθη της ψυχής και τους άγνωστους φόβους μας, η επιλογή του δάσους (ψυχή) είναι καταλυτική. Το εναρκτήριο κομμάτι Nausea ξεκινά με φυσικούς ήχους που ηχογράφησε ο Gropper στο δάσος κοντά στο πατρικό του (βίντεο των οποίων ο ίδιος διέρρευσε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του δίσκου), ονειρικά έγχορδα, και χορωδιακά που θυμίζουν παιδικές φωνές και μουσικά παιχνίδια, γυρίζοντάς μας στην παιδική ηλικία και τα χρόνια της αθωότητας. Η περιπλάνηση στο «δάσος» συνεχίζεται μέσα από συνεχείς μουσικές αντιθέσεις και παιχνίδια έντασης. Κομμάτια με έγχορδα και γυναικεία φωνητικά κυλούν βασανιστικά, εντείνοντας την εσωτερική πίεση (Α Voice in the Louvre, We Are The Roman Empire), λαμπυρίζουν ως τέλεια δείγματα σοφιστικέ ορχηστρικής ποπ (We Are Ghosts) ή ξεχύνονται σε ελεγειακές εκρήξεις χάλκινων πνευστών (5 Steps / 7 Swords), έχοντας ως συνδετικό κρίκο τη μαγική χροιά του Gropper, τον λυρισμό των μελωδιών και τη μεγαλοπρέπεια των ενορχηστρώσεων.

Το Vexations, σύμφωνα με τον Gropper, είναι το ίδιο το δάσος που μιλάει, όπως τότε που συνήθιζε να παίζει σε αυτό μικρός. Είναι η μακριά και μεταβλητή πορεία από τη παιδική ηλικία προς την ενηλικίωση. Η πρόσκληση να απαλλάξεις τη ψυχή σου από τις έγνοιες, βουτώντας μέσα τους.

Stepping out of the forest means losing the knowledge what’s right and real. Some call it ‘grow up’

(Nausea)


* αναζητείστε την έκδοση με το bonus cd, που περιλαμβάνει τραγούδια από και για ταινίες.

Οι Get Well Soon θα εμφανιστούν στο Synch Festival στις 4 Ιουνίου. 

inside a deer Copyright © 2009 Black Nero is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal