20 Απριλίου 2010

Ονόματα από χαρτί


Η Φανφαρλό, η μοναδική νουβέλα που έγραψε ο Charles Baudelaireσε ηλικία 24 ετών, θεωρείται το πρώτο πραγματικό έργο της δημιουργίας του, μιας και πέρα από τις ηθικολογικές διαστάσεις του, αποκαλύπτει τη γοητεία που ασκούσε ο πεζός λόγος στον ποιητή, παρουσιάζοντας και αυτοβιογραφικό ενδιαφέρον.

Ο Σάμουελ πήγε στο θέατρο κι άρχισε να μελετά τη Φανφαρλό πάνω στη σκηνή. Την έβρισκεαιθέρια, υπέροχη, γεμάτη ζωή, καλόγουστη μες στα γελοία της ρούχα… Η Φανφαρλό ήταν συγχρόνως μιασαιξπηρική ιδιοτροπία και ένα χοντροκομμένο αστείο του ιταλικού θεάτρου…

Στα δίχτυα της γοητείας της “χάρτινης” χορεύτριας Φανφαρλό, έπεσε και το indie pop συγκρότημα Fanfarlo, που εντυπωσίασε με το φετινό ντεμπούτο τους, Reservoir.

Τα Άνθη του κακού θα προτιμήσουν για όνομα οι industrial Γερμανοί FleursDu Mal.

Το 1868 ο μυστηριώδης Isidore Lucien Ducasse γράφει μια σειρά ασμάτων, τα Les Chants de Maldoror και τα εκδίδει με το ψευδώνυμο Comte de Lautreamont, σοκάροντας τα ήθη των καιρών του. Τα καταδικασμένα και καταραμένα ποιήματα γίνονται λάβαρο αρκετών μεταγενέστερων «σκοτεινών» καλλιτεχνών, όπως ο David Tibet. Η πιο άγνωστη, ίσως, επιρροή είναι το ντουέτο που δημιούργησε το 1999 ο θορυβώδης Ιάπωνας ηλεκτρονικός Merzbow (ή Masami Akita) με τον Mike Patton και το ονόμασε Maldoror.

Μια από τις πλέον δυσοίωνες και νευρικές νουβέλες του χαοτικού J.G.Ballard που έγραψε το 1984, το Empire of the Sun, βαφτίζει το ομώνυμο ηλεκτρονικό ντουέτο από την Αυστραλία. Η προσαρμογή του βιβλίου σε ταινία από τον Steven Spielberg το 1987 αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του συγγραφέα και του συγκροτήματος.

Οι Warsaw ήταν ένα αγγλικό rock συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1976 στο Salford του Manchester και που πολύ σύντομα, αφομοιώνοντας τις punk rock επιρροές του, κατάφερε να πρωτοπορήσει στο κίνημα του post punk. Οι Joy Division ήταν ένα γκρουπ Ναζί βιαστών, που κατοικούσαν, εκτός από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στο βιβλίο του Karol Tzetnik,House of Dolls. O Tzetnik έγραψε το βιβλίο κάτω από το όνομα και τον κωδικό που είχε ως «φιλοξενούμενος» κι ο ίδιος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης (Ka-Tzetnik 135633). To 1979 οι Warsaw κυκλοφορούν το Unknown Pleasures, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά το όνομα JoyDivision.

Oι φανταστικοί κόσμοι του J. R.R. Tolkien άσκησαν τεράστια επιρροή σε συγκροτήματα της δεκαετίας του ’70 - κυρίως από τον χώρο της metal μουσικής - και οι αναφορές στο έργο του είναι ατελείωτες. Το 1979 οι Silmarillion αφιερώνουν το όνομά τους στο τελευταίο χρονολογικά έργο του Tolkien, για να το συμπτύξουν το 1980 σε Marillion.

O John Lennon ήταν μεγάλος θαυμαστής του Jack Kerouac και γι αυτό λέγεται πως πρόσθεσε ένα ‘a’ στο όνομα των Beatles. Εξάλλου, στο εξώφυλλο του Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band συμπεριέλαβαν τις φωτογραφίες δέκα συγγραφέων, μεταξύ των οποίων οι Oscar Wilde, Edgar Allan Poe, George Bernard Shaw, κ.ά.

Ακόμη και μια παιδική ιστοριούλα του A. A. Milne με ήρωα τον αδιάφορο αρκούδο Winnie-the-Pooh και τίτλο Pooh and Piglet go hunting and catch awoozle, δανείζει το όνομά της στους Καλιφορνέζους indie rock TrespassersWilliamnext to [Piglets] house was a piece of broken board which had: “TRESPASSERS Won it.

Η Πτώση (La Chute), η φιλοσοφική νουβέλα του Albert Camus που περιγράφει την εθελούσια συντριβή της αλαζονείας και τονίζει την συνειδητοποίηση της ματαιότητας της ζωής έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση στο post punk σχήμα που δημιουργήθηκε το 1976 στο Manchester, ώστε να βαπτιστούν από αυτή: The Fall.

Το σεξουαλικό προφίλ της Αμερικής τη δεκαετία του ΄60 αποτυπώνεται στο βιβλίο του Michael Leigh, Velvet Underground και ο τίτλος του υιοθετείται αμέσως από τον Lou Reed, τον John Cale και τον Sterling Morrison. Η βίβλος του μαζοχισμού του Leopold von Sacher-Masoch, Venusin Furs, γίνεται αμέσως τραγούδι τους, ενώ ο ήρωάς του Severin ζωντανεύει μέσα από το όνομα του Steven Severin των Siouxsie & The Banshees.

Η κολεκτίβα από τη Virginia, Gregor Samsa, αν και χαρακτηρίζεται ως post rock, αρέσκεται στις μεταμορφώσεις του ήχου, φλερτάροντας με εφιαλτικές ονειρικές ατμόσφαιρες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Gregor Samsa ήταν ο κεντρικός, άτυχος ήρωας της Μεταμόρφωσης του Franz Kafka. Ο ήρωας της Δίκης βάφτισε τους Σκωτσέζους post punk Josef K, ενώ πάνω σε μια άλλη ηρωίδα, την καφκική Josephine, βασίστηκε το He & She, AngryEnough To Keep Loving In The Dark Ages, των 2L8.

Το θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο πολλών διδακτορικών διατριβών, γι αυτό είναι αδύνατο να περιγραφεί σε μερικές γραμμές...κλείνει λοιπόν εδώ με την παράθεση μερικών ακόμη συγκροτημάτων.

Είναι προφανές από που πήραν τα ονόματά τους οι post rock Θεσσαλονικείς 2 By Bukowski (Charles Bukowski), οι μελοδραματικοί Δανοί The William Blakes (William Blake), οι Νεοζηλανδοί The Verlaines(Tom Verlaine), οι τσιγγάνοι punk Gogol Bordello (Nikolai Gogol), οι ξεχασμένοι Ιρλανδοί The Divine Comedy (Dante) και οι ακόμα πιο παλιοί Καναδοί Steppenwolf (φαντάζομαι πως δεν υπάρχει κάποιος που δεν έχει διαβάσει τονΛύκο της Στέππας του Herman Hesse).

Και για πιο δύσκολους λύτες, αναφέρω επιγραμματικά τους OkkervilRiver (το όνομά τους το συναντάμε σε μια μικρή ιστορία της TatyanaTolstoya), το indie rock ντουέτο από την Καλιφόρνια Two Gallants (οι TwoGallants είναι μία από τις δεκαπέντε ιστορίες που εμφανίζονται στουςDubliners του James Joyce), τους Modest Mouse (από το βιβλίο της Virginia Wolf The Mark on the Wall), τους indie rock Titus Andronicus(από το έργο του William Shakespeare), το γκρουπ των 70’s SoftMachine (από το βιβλίο του William Burroughs) και τους Good Charlotteαπό το Maryland (από το παιδικό βιβλίο της Carol Beach York, GoodCharlotte: The girls of good day orphanage).

Tέλος, πασίγνωστη είναι η περίπτωση του Robert Allen Zimmermann που το 1962 αλλάζει το όνομά του σε Bob Dylan, δανειζόμενος το όνομα του αγαπημένου του ποιητή Dylan Thomas.

1 heard:

Ανώνυμος είπε...

get facebook likes
buy facebook likes

http://www.arrastheme.com/forums/topic5912-how-to-remove-no-comments-and-leave-a-reply-from-aboutcontact-pages.html http://www.webvertization.com/?guid=20090610055053
facebook likes 1000 facebook likes facebook likes
hello, well my problem is the following. Yesterday I was on my Myspace home page, and out of nowhere I got a Avg alert of a worm virus. Also known as worm32 netsky. I did everything possible to remove this virus. I think I got it removed because before that instead of a wallpaper I had a green background and a bold red text saying " system infected" I know this worm32 netsky is a fake virus. I refer, is a virus saying you got viruses and it opens your internet browsers getting you to buy some anti-virus products. Well, getting to my problem. It seems I dont have that worm32 netsky virus. But now if I go to google, bing, or any other search engine. Instead of taking me to a relevant site of the thing I search it takes me to here:http://www.everydayhealth.com/womens-health/osteoporosis/index.aspx?ga=0&xid=msek_osteoporosis&ref=D5AECA91-5D32-4B74-B11E-B05BDD1AA38B&utm_source=msek&utm_medium=CPC&utm_term=movie or some other random site. I know this is some kind of virus but what is it? I tried scanning my computer with avd but everybody knows avg sucks so that didn't do anything. I tried malwarebytes and 20min scan and nothing spybot nothing so, what can I do computer: HP operating system: XP please help

buy facebook likes 1000 facebook likes [url=http://1000fbfans.info]buy facebook likes [/url] buy facebook likes

 

inside a deer Copyright © 2009 Black Nero is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal