19 Αυγούστου 2009

Worriedaboutsatan - Arrivals


«Σε δύο ώρες φεύγω με το τρένο για Κρακοβία. Έχεις κάτι καλό ν’ ακούσω;»

Το Evil Dogs των Worriedaboutsatan είχε μόλις ξεκινήσει να παίζει, όταν με διέκοψε η φράση του Ν. Η εισαγωγή του με τους ήχους του τρένου που τρέχει δαιμονισμένα, έμοιαζε με σατανική σύμπτωση. Έτσι, αναπόφευκτα, το Arrivals φορτώθηκε εικονικά μαζί με τις αποσκευές του Ν. αφήνοντάς μου ως ενέχυρο τις σκέψεις και τις εικόνες ενός φανταστικού ταξιδιού με τρένο στη Κρακοβία.

(Θυμήθηκα το Autobahn των Kraftwerk και σκέφτηκα πως κάποιοι δίσκοι θα έπρεπε να συνοδεύονται από το ειδικό αυτοκόλλητο με την ένδειξη «ιδανικός να ακουστεί σε ταξίδι με τρένο»).

Δεν γνωρίζω αν οι Worriedaboutsatan είχαν στο μυαλό τους τρένα κατά τη δημιουργία του Arrivals. Αυτό που είναι σίγουρο όμως, είναι πως με αυτόν τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο τους (είχαν προηγηθεί 2 EP self-released πριν υπογράψουν στη Gizeh: το EP01 που κυκλοφόρησε το 2006 και είχε τη μορφή demos και το EP02, το 2007, με κάποιες νέες ηχογραφήσεις και επεξεργασίες του υλικού του EP01) επιχειρούν να ταξιδέψουν στα βάθη της electronica. Με αφετηρία το Leeds, τα δύο «σατανικά» * μέλη Gavin Miller και Tom Ragsdale, φορτώνουν τις βαλίτσες τους με τα απομεινάρια των επιρροών τους, όπως Mogwai και Explosions in the Sky, μια πληθώρα ήχων που συλλέγουν από ποικίλες πηγές, φυσικές ή ηλεκτρονικές και όλες τις αντανακλάσεις των μουσικών πειραματισμών τους, όπως minimal techno, ambient και IDM. Αποτέλεσμα, μια σειρά οργανικών συνθέσεων που δεν κατατάσσονται εύκολα. Αν και η καρδιά τους παραμένει ηλεκτρονική, δεν αρνούνται τις post rock καταβολές τους (όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τους εύθραυστους τόνους της κιθάρας του Youre In My Thoughts) και τα δανεικά στοιχεία από άλλους λιγότερο αναγνωρίσιμους κόσμους. Οι πολυρυθμικές μηχανικές υφές απουσιάζουν και η δημιουργία έντασης επιτυγχάνεται όχι με τη δημιουργία κορυφώσεων, αλλά με τη διατήρηση μιας συνεχούς αναμονής. Οι δυνατότητες της electronica δεν λειτουργούν επιδεικτικά και ως λάβαρο πρωτοπορίας, αλλά ως υπενθύμιση ενός μέσου ικανού να πλάσει οράματα άγνωστα.

Χαρακτηριστικό δείγμα το μινιμαλιστικό Evil Dogs, που από την αρχή λειτουργεί ως υπνωτιστική παγίδα των συναισθημάτων, για να σε εκτινάξει στη στρατόσφαιρα και στη μη γήινη, κρουστή και φασματική ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα τρία άτιτλα tracks (., .., …). Κι από το απόλυτο τίποτα, επιστρέφεις στον μοναχικό, μετρονομικό χορό των παιδικών και στοιχειωμένων από το Kid A πλήκτρων του History Is Made At Night, για να βυθιστείς στην θρηνητική δίνη από βόμβους και βιομηχανικά σφυρίγματα του All Things But You Are Silent. Ή να οδηγηθείς από τους υπόκωφους ήχους του Im A Crooked Man σε νυχτερινές υπνοβασίες, μέχρι οι ανάλαφροι ambient ήχοι του ομώνυμου Arrivals διαλύσουν κάθε ίχνος δεισιδαιμονίας.

Οι Worriedaboutsatan σου προσφέρουν ένα περίεργο κι άκρως ελκυστικό ταξίδι, που ίσως δεν έχεις κάνει ποτέ. Ένα ταξίδι όμως μοναχικό, με συντροφιά τις σκέψεις και τους κινδύνους που ενέχουν αυτές. Όπως τα 6¨33 λεπτά αδιάκοπου σφυροκοπήματος με κώδικα Μορς του Pissing About, που λειτουργούν ως μουσική περιγραφή της τρέλας, διακόπτοντας για λίγο το ταξίδι...

* άχρηστη πληροφορία: το όνομα Worriedaboutsatan αποτελεί B-side του single Theme from Turnpike, που κυκλοφόρησαν το 1996 οι Βέλγοι DEUS.



Gizeh Records, 2009

 

inside a deer Copyright © 2009 Black Nero is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal