11 Σεπτεμβρίου 2008

Your Hand In Mine - yogoto no yume (every night dreams)

Οι δύο 24-χρονοι Θεσσαλονικείς που αποτελούν τους Your Hand In Mine, συγκεντρώνουν στη μουσική τους όλη εκείνη την χαμένη γοητεία των τροβαδούρων και των burlesque περιπλανώμενων μουσικών του δρόμου, που στήνοντας ένα παράξενα ονειρικό μουσικό σκηνικό, γήτευαν στο πέρασμά τους το κοινό.

Αφορμή για την γνωριμία με το ιδιαίτερα προικισμένο αυτό ντουέτο, στάθηκε μια βωβή ταινία του 1933. To Yogoto No Yume (Every Night Dreams), μια από τις πιο σκοτεινές και ζοφερές, αλλά αριστουργηματικές ταινίες του Ιάπωνα Mikio Naruse, η οποία ντύθηκε τη μουσική των Your Hand In Mine και παρουσιάστηκε ζωντανά στην έναρξη του 48ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κυκλοφορώντας παράλληλα και σε 100 χειροποίητα αντίτυπα.

65 λεπτά μαγικής κινηματογραφικής μουσικής, που όμως λειτουργούν άριστα και ως ξεχωριστές οντότητες, ικανές να δημιουργήσουν εικόνες ημιφωτισμένες και εξωπραγματικές, εξίσου όμορφες με αυτές του Naruse.

Βασικό όπλο του γητέματος, η χρήση μιας πληθώρας αυτοσχέδιων, πολλές φορές παραμελημένων από τον χρόνο ακουστικών οργάνων, με χροιές ακατέργαστες και παιδικές, φιλτραρισμένων άλλοτε λιγότερο κι άλλοτε περισσότερο μέσα από τις ηλεκτρονικές σωληνώσεις των laptops, που καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα μουσικό μείγμα περίεργα απόκοσμης και ανυπέρβλητης ομορφιάς.

Λυρικές και μακρόσυρτες μελαγχολικές μελωδίες ξετυλίγονται σιγά σιγά, περνούν διαδοχικά από τα διάφορα όργανα και καταλήγουν σε ένα ατμοσφαιρικό και νοσταλγικό ορχηστρικό σύνολο, αποτύπωμα του ιδιόμορφα ονειρικού μουσικού κόσμου των Your Hand In Mine.

Ενός κόσμου, την ψυχοσύνθεση του οποίου επηρρέασε αποφασιστικά ένα άλλο σπουδαίο συγκρότημα, οι Explosions In The Sky, τόσο με τον ήχο τους όσο και με τους τίτλους των τραγουδιών τους, αφού το ντουέτο πήρε το όνομά του από το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου “The Earth Is Not A Cold Dead Place”.
Ο Μάνος Μυλωνάκης (wurlitzer piano – ένα είδος ηλεκτρικού πιάνου που θυμίζει βιμπράφωνο - , toy piano, γιουκαλίλι, μελόντικα, programming) και ο Γιώργος Παπαδόπουλος (toy synth, glockenspiel, zither, rhythms, μαντολίνο), ενώθηκαν μουσικά στα τέλη του 2006, ξεπηδώντας από τους post-rock Shortcat και άρχισαν να μεταλλάσονται στο σημερινό σχήμα εκφράζοντας την αγάπη τους για την δυτικοευρωπαϊκή folk και τον πειραματισμό (δρόμο που πολλές φορές ακολουθούν και οι αγαπημένοι τους Devotchka), χωρίς να απαρνιούνται και τις μακρινές αναφορές σε συνθέτες όπως οι Rene Aubry, Yann Tiersen, J. S. Bach και Steve Reich.

O Akira Kurosawa είχε παρομοιάσει τις ταινίες του Mikio Naruse με ένα πλατύ ποτάμι, που η ήρεμη επιφάνειά του κρύβει ορμητικά ρεύματα. Κι όπως ο Naruse αποδεικνύεται άριστος γνώστης της ανθρώπινης ψυχολογίας (όπως καταγράφεται στη σκηνή που ντύνεται μουσικά με το Calendar), έτσι και οι Your Hand In Mine μοιάζουν να έχουν βρεί τα συστατικά ενός μαγικού φίλτρου, ικανού να σε παρασύρει στα ομορφότερα μουσικά μονοπάτια.

Inner Ear, 2008

Read rest of entry
 

inside a deer Copyright © 2009 Black Nero is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal